Ce patut sa aleg?

Când un mic om este pe cale să apară în casă, trebuie să cumperi o mulțime de lucruri diferite. O pătură, conuri, scutece, o baie pentru bebeluși, salopete... înainte de a veni copilul pe lume, va trebui să cheltuiești mulți bani și să faci plimbări lungi prin magazine. Unul dintre cele mai importante elemente din camera unui copil este un pătuț. Viitorii părinți cumpără adesea un pătuț înainte de a se naște copilul, deoarece după naștere, proaspăta mamă nu va putea dedica timp alegerii acestuia.   Merită să acordați o atenție deosebită alegerii unui pătuț și saltea bune pentru copilul dumneavoastră. Mai multe despre saltea în sine veți găsi în alte sfaturi - aici ne vom concentra doar pe alegerea pătuțului în sine. Indiferent dacă decidem să cumpărăm un pătuț nou sau să folosim o piesă de mobilier deja folosită, trebuie să fim atenți la mai multe elemente.    


Securitate

În primul rând, pătuțul trebuie să fie în siguranță. Lamele sau treptele nu trebuie să fie la o distanță mai mare de 6 cm. O astfel de distanta va permite bebelusului sa se sprijine confortabil atunci cand incepe sa se ridice in picioare si in acelasi timp te va impiedica sa ii pui capul intre trepte. De asemenea, ar trebui să acordați atenție dacă treptele sunt finisate cu grijă și fără probleme, astfel încât copilul să nu se zgârie sau să nu se taie. O solutie interesanta sunt paturile in care balustradele sunt finisate cu dintitori, deoarece sunt perfecte pentru dentitia bebelusilor. Acordați o atenție deosebită fixării elementelor mici (șuruburi, piulițe, dopuri etc.). Acestea trebuie fixate astfel încât să nu existe riscul de a le înghiți de către un copil mic. Pentru ca copilul să nu se ciocnească de trepte, le putem acoperi cu un protector colorat. Putem opta și pentru un pătuț de călătorie. Este important ca acesta să îndeplinească următoarele funcții.    


Funcționalitate

Pătuțurile sunt de obicei produse în două dimensiuni: 60/120 și 70/140. Unele modele sunt extinse cu mese de înfășat, sertare sau rafturi pentru jucării sau produse cosmetice pentru bebeluși. Acest tip de patut ocupa putin mai mult spatiu, dar cu siguranta va servi copilul pana in anii prescolari. O soluție bună este și un pătuț care „crește” odată cu copilul. După demontarea lateralelor, se creează un pat în care un copil mic poate dormi până la 5-6 ani. 


Inaltimea reglabila a nivelului saltelei

Un element foarte important este inaltimea reglabila a nivelului saltelei, datorita caruia parintii vor putea scoate si pune cu usurinta copilul atunci cand este sugar si vor fi in siguranta pentru copilul care va sta singur. Cel mai adesea, sunt oferite pătuțuri cu trei niveluri de reglare a fundului pătuțului. Cel mai înalt nivel funcționează cel mai bine în primele luni de viață ale unui copil - este mai ușor pentru părinți să se aplece pentru a scoate sau întinde copilul. Nivelul mediu funcționează bine atunci când copilul începe să se ridice singur, iar nivelul cel mai scăzut ar trebui setat atunci când observăm că copilul începe deja să se ridice și să se târască.    


Trepte detașabile sau laterale detașabile

Posibilitatea de a scoate câteva trepte sau de a coborî întreaga latură permite copilului să intre și să iasă în mod independent din pătuț sau să aducă acolo o jucărie preferată. In cazul treptelor, atentie daca spatiul dupa scoaterea lor va fi suficient de mare pentru a incapea copilul in el. Partea coborâtă a pătuțului poate fi deosebit de utilă părinților, deoarece datorită ei avem acces mai ușor la copil și ne ușurăm coloana vertebrală.    


Stabilitate

În al doilea rând, patul trebuie să fie stabil. Pentru a verifica stabilitatea pătuțului, trebuie doar să apăsați sau să vă sprijiniți de balustrada acestuia. Stabilitatea este foarte importantă, mai ales când un copil începe să se ridice și să învețe să meargă. Patutul nu se poate clătina sau scârțâi, iar fundul de sub saltea trebuie să fie puternic, astfel încât să nu se rupă nici măcar atunci când copilul începe să sară în pătuț.    


Joc

Să încercăm, de asemenea, să facem decorul pătuțului colorat și interesant pentru copil. Bebelușul va petrece primele luni întins pe spate, așa că merită să atârnați un mobil deasupra pătuțului. Melodia blândă va ajuta cu siguranță copilul să adoarmă și îi va oferi stimuli sonori delicati, care sunt deosebit de importanți în prima perioadă, când vederea bebelușului este încă în curs de dezvoltare. Un pătuț colorat va crea o atmosferă foarte pozitivă în camera copilului , ideală pentru dezvoltare.    

Comentarii