Alegerea esteticii care va fi folosită în baie ar trebui să depindă nu numai de propriile preferințe și de estetica altor încăperi, ci și de ceea ce va funcționa cel mai bine în spațiile mici.
O baie mica in stil scandinav - estetica scandinava este perfecta pentru amenajarea spatiilor mici. Se bazează pe forme simple și culori strălucitoare. O baie mică în stil scandinav poate fi finisată în alb, cu accente de lemn (sau accente asemănătoare lemnului, cum ar fi gresia care imită scândurile).
Baie de 2m2 in stil minimalist - minimalismul este un alt stil perfect pentru spatiile mici. Folosește detalii și culori limitate, datorită cărora camerele sunt îngrijite și neaglomerate. Un interior minimalist poate fi luminos, de preferință cu nuanțe destul de neutre. O baie minimalista poate fi amenajata in bej deschis sau nuante deschise de gri.
Baie mică modernă – estetica modernă este, de asemenea, o alegere foarte bună pentru spațiile mici. Acest stil se bazează pe mobilier cu forme simple care sunt lipsite de decorațiuni inutile. Merită să decorați o baie modernă cu un accent de culoare mai puternic, care va sublinia stilul și decorul.
O baie foarte mica in stil mansarda – estetica industriala poate fi si ea un aliat al spatiilor mici. În cazul unei băi la mansardă cu o suprafață de 2 m2, puteți alege să combinați gri (de exemplu, gresie care imit beton) cu accente negre sub formă de lămpi și accesorii, precum și cu lemn (de exemplu, sub forma unui blat).
Desigur, nimic nu împiedică o baie mică să fie amenajată într-un stil clasic, rustic sau glamour, dar tendințele de mai sus sunt cele care se potrivesc cel mai bine unui spațiu mic.
Ce este mai bine pentru o baie mică: un duș sau o cadă?
Când dimensiunea băii este foarte limitată, este dificil să încadrezi în ea tot ceea ce visezi. Unele compromisuri pot fi necesare și unele decizii dificile trebuie luate. Una dintre ele este alegerea între o cadă și un duș. Ce va funcționa într-o baie mică?
Cada - pentru a fi confortabilă, nu poate fi prea mică. Prin urmare, va ocupa întotdeauna ceva mai mult spațiu decât un duș, dar are și avantajele sale: permite o baie confortabilă, spălarea convenabilă a mâinilor și chiar spălarea mâinilor sau a dinților. Unii oameni sunt dispuși să renunțe la chiuveta din baie, atâta timp cât există loc pentru o cadă.
Duș – poate fi mult mai compact decât o cadă, dar vă permite doar să vă spălați în picioare, ceea ce nu este sinonim cu confortul pentru toată lumea. Dacă este un duș fără cadă de duș sau cu o cadă de duș plată, această soluție este mai benefică pentru persoanele cu probleme de mobilitate.
Ce să alegi pentru o baie mică: cadă sau duș? Depinde de aspectul camerei. Într-o baie lungă (de exemplu, 2 x 1 m), o cadă lungă de un metru sau un model mic de colț poate fi plasat la capătul camerei - perete la perete. Puteți proiecta rafturi finisate cu gresie peste cadă, iar unii oameni chiar decid să atârne o chiuvetă îngustă peste cadă - de preferință peste scurgerea acesteia, nu peste robinet. Unii oameni renunță la chiuvetă și se spală pe mâini și pe dinți peste cadă.
O cabină de duș se va potrivi cu ușurință într-o baie de această dimensiune. Va ocupa chiar mai puțin spațiu decât o cadă. Puteți alege un model de colț cu formă semicirculară, precum și o versiune mai unghiulară - pătrată sau dreptunghiulară. Pentru băile mici, se aleg cabine cu dimensiunea 70 x 70 sau 60 x 80 - într-un astfel de caz, ar trebui să existe încă spațiu lângă cabină pentru un dulap îngust (de exemplu, cu un coș integrat pentru rufe murdare).
Atât o cadă, cât și un duș pot funcționa bine într-o baie mică - totul depinde de aspectul exact al camerei, precum și de ce echipament trebuie să fie adăpostit în ea. Preferințele utilizatorului sunt de asemenea importante.
Ce mobilier pentru o baie mică?
Amenajarea unei băi mici nu este ușor. Multe modele disponibile de dulapuri și rafturi sunt soluții pentru băi mari. Din fericire, tot mai multe companii oferă și mobilier compact pentru băi mici. Atunci când le alegeți, merită să acordați atenție următoarelor: Multifunctional – daca urmeaza sa achizitionezi un dulap de lavoar, alege unul care nu doar sa sustina chiuveta si sa acopere elementele de conectare, ci sa ofere si un loc pentru depozitarea cosmeticelor sau a produselor de curatenie. Atunci când alegeți un coș de rufe pentru o baie mică, vă puteți gândi la un coș ascuns într-un dulap care oferă și rafturi suplimentare - există multe astfel de exemple, iar mobilierul multifuncțional este perfect pentru băile mici.
Compact și simplu ca formă - arcadele, blaturile semicirculare, mânerele proeminente și decorațiunile similare sunt neergonomice și fac ca mobilierul să nu fie potrivit pentru o baie mică. Într-un interior strâns, merită să alegeți forme simple (dulapurile dreptunghiulare pot fi amplasate unul lângă altul fără spații, dar cele cu un blat proeminent cu teșituri decorative nu), precum și dimensiuni compacte. Prin urmare, mobilierul ar trebui să fie destul de puțin adânc, dar inteligent și încăpător. Contrar aparențelor, le puteți găsi.
Ergonomic – mobilierul pentru o baie mică nu ar trebui să fie doar de dimensiuni reduse, ci și confortabil de utilizat și proiectat având în vedere ergonomia. Ușile dulapurilor și fronturile sertarelor nu pot lovi alte echipamente de baie, iar interiorul dulapurilor ar trebui să fie ușor accesibil. În băile deosebit de mici, puteți lua în considerare dulapuri deschise sau mobilier cu uși glisante.
Cât mai sus posibil – baia poate avea o suprafață mică, dar cel mai probabil este o cameră cu înălțimea optimă (excepția pot fi încăperile de mansardă) pentru a găzdui dulapuri înalte de baie și chiar agăța un spațiu de depozitare dacă este necesar. Rafturile sau dulapurile pot ajunge aproape până la tavan - atâta timp cât sunt convenabile de utilizat.
Folosind toate colțurile și colțurile - chiar și cele mai mici băi nu sunt lipsite de colțuri neobișnuite, adâncituri și proeminențe care fac dificilă achiziționarea de mobilier adecvat. În loc să acoperiți adânciturile cu plăci de gips-carton, merită să le folosiți pentru spațiu suplimentar de depozitare și să comandați dulapuri personalizate care se vor potrivi perfect oricăror colțuri neobișnuite ale băii. Mobilierul pentru o baie mică nu ar trebui să fie doar compact și ergonomic, ci să aibă și culori și estetică adecvate. Merită să ne amintim că fronturile de oglindă ale dulapurilor suspendate pot înlocui o oglindă și vor oferi, de asemenea, spațiu pentru obiecte mici. Fronturile cu finisaj lucios vor mari optic spatiul, iar culorile stralucitoare si iluminarea buna vor face si interiorul sa para mai spatios si mai confortabil. Prin urmare, merită să amenajați o baie mică în culori deschise, în special mobilier cu forme simple și design minimalist. Efectul va depăși așteptările - o baie de 2m2 poate fi complet funcțională și finisată estetic.
Comentarii